Elke week schrijft TalentURL één of meerdere artikelen wat jou zou kunnen helpen in het leven als jonge, talentvolle sporter óf juist als ondernemer. Deze week: Mentale weerbaarheid onder jonge talenten.

Als jonge atleet ben je vaak bezig met het balanceren van school, sport en misschien zelfs werk. Dit kan soms leiden tot stress en tegenslagen. Het is daarom belangrijk om mentale weerbaarheid te ontwikkelen om beter om te kunnen gaan met deze uitdagingen.

Wat is mentale weerbaarheid?

Mentale weerbaarheid is de vermogen om tegenslagen op een gezonde manier te overwinnen en te herstellen van stress. Het is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen, vooral voor atleten die regelmatig met tegenslagen te maken hebben, zoals blessures of verlies van wedstrijden.

Hoe kun je mentale weerbaarheid ontwikkelen?

Er zijn verschillende manieren om mentale weerbaarheid te ontwikkelen. Hier zijn enkele tips:

 • Leer omgaan met tegenslagen
  Het is belangrijk om te leren omgaan met tegenslagen en om niet op te geven als dingen niet gaan zoals je had gehoopt. Probeer positief te blijven en te zoeken naar oplossingen in plaats van te blijven hangen in problemen.
 • Zoek professionele hulp als het nodig is
  Soms kan het moeilijk zijn om tegenslagen alleen te overwinnen. Als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Dit kan betekenen dat je met een therapeut of psycholoog gaat praten om te werken aan mentale weerbaarheid.
 • Maak gebruik van stressverminderende technieken
  Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om stress te verminderen en mentale weerbaarheid te ontwikkelen. Probeer bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of beweging. Deze technieken kunnen helpen om je te kalmeren en te ontspannen als je je gestrest voelt.
 • Maak tijd vrij voor ontspanning
  Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning en recreatie. Plan activiteiten die je leuk vindt, zoals sporten, lezen of socialiseren met vrienden. Deze activiteiten kunnen helpen om je te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse stress.
 • Slaap genoeg
  Het is belangrijk om genoeg te slapen om je mentale en fysieke gezondheid te behouden. Probeer elke nacht minstens acht uur te slapen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je proberen om een vast slaapschema aan te houden en een ontspannende routine voor het slapengaan te volgen

.

Conclusie

Mentale weerbaarheid is een belangrijke vaardigheid voor jonge atleten om te ontwikkelen. Door te leren omgaan met tegenslagen, professionele hulp te zoeken als het nodig is, stressverminderende technieken te gebruiken, tijd vrij te maken voor ontspanning en genoeg te slapen, kun je je mentale weerbaarheid versterken en beter omgaan met stress en tegenslagen.

 

“Mental Toughness in Sport: Definition, Development, and Correlates” Sports Medicine, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356673/.
“The Power of No: How to Say It and Why It’s Important” Psychology Today, Sussex Publishers, www.psychologytoday.com/us/blog/the-science-success/201311/the-power-no.
“10 Relaxation Techniques That Zap Stress Fast” WebMD, WebMD, www.webmd.com/balance/stress-management/features/10-relaxation-techniques-reduce-stress-spot#1.
“The Importance of Leisure Time: Why It’s Essential for Your Health” The Huffington Post, TheHuffingtonPost.com, www.huffpost.com/entry/the-importance-of-leisure-time-why-its-essential-for-your-health_b_58b836b5e4b0162f650b4b1b.
“The Benefits of a Good Night’s Sleep” Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, www.health.harvard.edu/newsletter_article/the-benefits-of-a-good-nights-sleep.