Elke week schrijft TalentURL één of meerdere artikelen wat jou zou kunnen helpen in het leven als jonge, talentvolle sporter óf juist als ondernemer. Deze week: hoe stress en een burn-out als jonge atleet te voorkomen.

Als jonge atleet kan het soms moeilijk zijn om alles te balanceren. Je moet naar school gaan, hard werken aan je sport en misschien zelfs een bijbaan hebben. Dit kan leiden tot een hoge stressniveau en het risico op burn-out. In dit artikel geven we je enkele tips om stress en burn-out te voorkomen.

Wat is stress en burn-out?

Voordat we kijken naar hoe je stress en burn-out kunt voorkomen, is het belangrijk om te weten wat deze termen betekenen.

Stress is een emotionele en fysieke reactie op een eis of uitdaging. Het is een normaal onderdeel van het leven en kan soms nuttig zijn om ons te helpen om beter te presteren. Maar te veel stress kan leiden tot mentale en fysieke problemen.

Burn-out is een soort chronische stress die ontstaat als je te lang en te hard hebt gewerkt zonder voldoende rust te nemen. Het kan leiden tot uitputting, emotionele uitputting, een afname van de werkprestaties en een negatief zelfbeeld.

Hoe kun je stress en burn-out voorkomen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om stress en burn-out te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Leer om nee te zeggen
  Het is belangrijk om te leren om nee te zeggen als je het te druk hebt. Het is beter om één ding goed te doen dan dat je alles half doet omdat je te veel op je bord hebt. Leer om prioriteiten te stellen en focus op wat echt belangrijk is.
 • Maak tijd voor ontspanning
  Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning en recreatie. Plan activiteiten die je leuk vindt, zoals sporten, lezen of socialiseren met vrienden. Deze activiteiten kunnen helpen om je te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse stress.
 • Slaap genoeg
  Het is belangrijk om genoeg te slapen om je mentale en fysieke gezondheid te behouden. Probeer elke nacht minstens acht uur te slapen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je proberen om een vast slaapschema aan te houden en een ontspannende routine voor het slapengaan te volgen.
 • Maak gebruik van stressverminderende technieken
  Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om stress te verminderen. Probeer bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of beweging. Deze technieken kunnen helpen om je te kalmeren en te ontspannen als je je gestrest voelt.
 • Zoek professionele hulp als het nodig is
  Als je het gevoel hebt dat je niet meer met je stress of burn-out kunt omgaan, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Dit kan betekenen dat je met een therapeut of psycholoog gaat praten of dat je medicatie krijgt voorgeschreven. Het is belangrijk om te zoeken naar hulp als je het gevoel hebt dat je het alleen niet meer aankunt.

Conclusie

Als jonge atleet kan het soms moeilijk zijn om alles te balanceren. Het is belangrijk om stress en burn-out te voorkomen om ervoor te zorgen dat je mentaal en fysiek gezond blijft. Door te leren om nee te zeggen, tijd vrij te maken voor ontspanning, genoeg te slapen, stressverminderende technieken te gebruiken en professionele hulp te zoeken als het nodig is, kun je stress en burn-out voorkomen en je beste prestaties leveren.

 

 1. “What Is Stress? – American Psychological Association” American Psychological Association, www.apa.org/topics/stress/.
 2. “Burnout: Definition, Symptoms, Causes, and Risk Factors” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 7 Mar. 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burnout/symptoms-causes/syc-20376788.
 3. “The Power of No: How to Say It and Why It’s Important” Psychology Today, Sussex Publishers, www.psychologytoday.com/us/blog/the-science-success/201311/the-power-no.
 4. “The Importance of Leisure Time: Why It’s Essential for Your Health” The Huffington Post, TheHuffingtonPost.com, www.huffpost.com/entry/the-importance-of-leisure-time-why-its-essential-for-your-health_b_58b836b5e4b0162f650b4b1b.
 5. “The Benefits of a Good Night’s Sleep” Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, www.health.harvard.edu/newsletter_article/the-benefits-of-a-good-nights-sleep.
 6. “10 Relaxation Techniques That Zap Stress Fast” WebMD, WebMD, www.webmd.com/balance/stress-management/features/10-relaxation-techniques-reduce-stress-spot#1.
 7. “The Importance of Seeking Professional Help” Psychology